ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τι είναι το πελματoγράφημα;

Είναι η καταγραφή του τρόπου με τον οποίο τα φορτία περνάνε από το πέλμα στην στάση και τη βάδιση

Πως γίνεται;

Πραγματοποιείται μέσω μιας συσκευής -τάπητα- με χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες η οποία συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο ασθενής στέκεται και βαδίζει πάνω στον τάπητα. Η καταγραφή των φορτίων αναλύεται από τον υπολογιστή και μετατρέπεται σε γράφημα το οποίο καταδεικνύει την κατανομή των φορτίων στο πέλμα συμβάλλοντας στην αντικειμενική εκτίμηση παθήσεων όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η άκανθα πτέρνης, η μεταταρσιαλγία, η πτώση μεταταρσίων, η πλατυποδία, η κοιλοποδία κ.ο.κ.

Σε τι χρησιμεύει το πελματογράφημα;

Χρησιμεύει στην κατασκευή ειδικού εξατομικευμένου πέλματος η χρήση του οποίου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την ταχύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα παθήσεων όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η άκανθα πτέρνης, η μεταταρσιαλγία, η πτώση μεταταρσίων, η τενοντίτιδα του αχιλλείου κ.ο.κ.

Σε ποιες παθήσεις παθήσεις ενδείκνυται το πελματογράφημα;

Το πελματογράφημα ενδείκνυται σε όλες τις παθήσεις και τα επώδυνα σύνδρομα του άκρου ποδός ήτοι:

 • πελματιαία απονευρωσίτιδα
 • άκανθα πτέρνης
 • τενοντίτιδα του αχίλλειου και τενοντίτιδα του οπίσθιου κνημιαίου
 • μεταταρσιαλγία και πτώση μεταταρσίων
 • νεύρωμα Morton
 • πλατυποδία, κοιλοποδία, βλαισοποδία, βλαισοπλατυποδία,
  ραιβοϊπποποδία κ.ο.κ.
 • τύλοι (κάλοι)

Το πελματογράφημα και η χρήση πελμάτων μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα:

 • σε παθήσεις όπως η χρόνια οσφυαλγία, ισχιαλγία, ραχιαλγία, αρθρίτιδα γόνατος, αρθρίτιδα ισχίου, αρθρίτιδα ποδοκνημικής και άκρου ποδός
 • το διαβητικό πόδι
 • σε αθλητές

Μύθοι και αλήθειες:

Μύθος: ένα ειδικό πέλμα (ή παπούτσι) μπορεί να διορθώσει την παιδική πλατυποδία

Αλήθεια: Η σύγχρονη βιβλιογραφία αποδέχεται ότι η φυσιολογική εύκαμπτη πλατυποδία (ο συνηθέστερος τύπος πλατυποδίας στα παιδιά) δεν διορθώνεται με τη χρήση ορθωτικών κατασκευών. Εντούτοις η χρήση ειδικού πέλματος μπορεί να μειώσει τον πόνο, την εύκολη κόπωση και να βελτιώσει η συμμετοχή του παιδιού στο παιχνίδι και σε αθλητικές δραστηριότητες

Μύθος: Η χρήση ειδικών πελμάτων μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση πιθανής χειρουργικής επέμβασης

Αλήθεια: παθήσεις που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης (νεύρωμα Morton, δύσκαμπτη επώδυνη πλατυποδία, επώδυνη πλατυποδία από ανεπάρκεια οπίσθιου κνημιαίου, αρθρίτιδα, μεγάλη πτώση μεταταρσίων κ.ο.κ.) δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση πελμάτων. Εντούτοις η χρήση ειδικών πελμάτων μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα προεγχειρητικά όταν για κάποιους λόγους (συνοσηρότητες) το χειρουργείο πρέπει να καθυστερήσει ή δεν μπορεί να γίνει και να βελτιώσει την κινητοποίηση μετεγχειρητικά.

Ευάγγελος Ι. Δημητρίου

Χειρουργός Ορθοπαιδικός