Πλατυποδία

Η πλατυποδία στα παιδιά

Η πλατυποδία στα παιδιά είναι μια από τις συχνότερες αιτίες ανησυχίας των γονιών και προσέλευσης τους στο παιδορθοπαιδικό ιατρείο.

Πλατυποδία έχουν πάρα πολλά παιδιά και περίπου το 20% των ενηλίκων.

Υπάρχουν τρεις τύποι πλατυποδίας.

  1. Η εύκαμπτη πλατυποδία. Αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών με πλατυποδία και  τα 2/3 των ενηλίκων με πλατυποδία και δεν αποτελεί σχεδόν ποτέ αιτία πόνου ή αναπηρίας.

 

  1. Η εύκαμπτη πλατυποδία με βραχύ αχίλλειο. Απαντάται στο 25% των ενηλίκων με πλατυποδία και σχεδόν ποτέ στα παιδιά. Μπορεί να αποτελέσει αιτία πόνου και αναπηρίας.

 

  1. Η δύσκαμπτη πλατυποδία. Είναι ο πιο σπάνιος τύπος και προκαλεί πόνο και αναπηρία στο 1/4 περίπου των πασχόντων από αυτόν τον τύπο.

 

Όταν ένα παιδί με εύκαμπτη πλατυποδία στέκεται όρθιο η ποδική καμάρα εξαφανίζεται. Όταν σηκώνει το πόδι του από το έδαφος ή στέκεται στις μύτες των ποδιών η ποδική καμάρα επανεμφανίζεται.

Η ποδική καμάρα εξαφανίζεται όταν  το παιδί στέκεται όρθιο πατώντας με όλο το πέλμα και επανεμφανίζεται όταν στέκεται στα δάκτυλα

Η ποδική καμάρα εξαφανίζεται όταν το παιδί στέκεται όρθιο πατώντας με όλο το πέλμα και επανεμφανίζεται όταν στέκεται στα δάκτυλα

Η εύκαμπτη πλατυποδία είναι συχνά ανώδυνη και δεν επηρεάζει τη βάδιση και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Η ποδική καμάρα αναπτύσσεται τελικά φυσιολογικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Όταν η πλατυποδία είναι επώδυνη το παιδί πρέπει να εξετασθεί από Παιδοορθοπαιδικό.

Η εύκαμπτη πλατυποδία δε χρειάζεται θεραπεία εκτός αν το παιδί αναφέρει πόνο και αίσθημα κόπωσης που γίνεται αιτία να τροποποιεί τη δραστηριότητα του (διακόπτει το παιχνίδι) ή όταν υπάρχουν τύλοι (κάλοι) στα πέλματα.

Ένα παιδί σε ηλικία 3 ετών με εύκαμπτη πλαυποδία (αριστερά). Το ίδιο παιδί σε ηλικία 15 ετών (δεξιά). Η ποδική καμάρα έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά παρ’ όλο που το παιδί δεν υποβλήθηκε σε καμία απολύτως θεραπεία.

Θεραπεία

  • Διατατικές ασκήσεις του Αχίλλειου τένοντα συνίστανται  σε περιπτώσεις εύκαμπτης πλατυποδίας με βραχύ Αχίλλειο ή όταν το παιδί αναφέρει πόνο ή αίσθημα κόπωσης .
  • Εδικά παπούτσια ή πέλματα πλατυποδίας συνίστανται στις σπάνιες περιπτώσεις επώδυνης εύκαμπτης πλατυποδίας  ή παρουσία τύλων στα πέλματα.
  • Φυσικοθεραπεία ή νάρθηκες συνίστανται σε παιδιά με εύκαμπτη πλατυποδία και βραχύ αχίλλειο.
  • Χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται κυρίως στην επώδυνη εύκαμπτη πλατυποδία με κοντό αχίλλειο που δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία και στην επώδυνη δύσκαμπτη πλατυποδία  που επίσης δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία.

Διατατικές ασκήσεις αχίλλειου τένοντα

ORTHOPAIDIMITRIOU

Ευάγγελος Ι. Δημητρίου MD, MSc

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ενηλίκων και Παίδων

Επικοινωνία

Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια Λεβέντη 1-3, Αλιβέρι

Τηλ: 210 80 33 014

Κιν: 697 24 48 943

info@orthopaidimitriou.gr

Ωράριο λειτουργίας

Ιατρείο Μελισσίων

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 16:00 – 21:00

Ιατρείο Αλιβερίου

Δευτέρα, Πέμπτη: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30