Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και ποια είναι τα συμπτώματα του;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (Σ.Κ.Σ.) είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που προκαλεί πόνο και αιμωδίες (μούδιασμα) στο χέρι και τα δάκτυλα. Τα συμπτώματα στα δάκτυλα κατανέμονται στον αντίχειρα, στον δείκτη, στον μέσο και στον μισό παράμεσο ενώ μπορεί να υ[άρχει πόνος ή ενόχληση κατά μήκος όλου του άνω άκρου, αδυναμία κυρίως στον αντίχειρα (πέφτουν πράγματα), μυϊκή ατροφία στη βάση του αντίχειρα, ξηροδερμία, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, μειωμένη αφή.  Τα συμπτώματα αναπτύσσονται βαθμιαία και έχουν την τάση να γίνονται χειρότερα τις νυχτερινές ώρες.

Τι προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το Σ.Κ.Σ. οφείλεται σε αυξημένη  Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση των 3,5 δακτύλων του χεριού (αντίχειρας, δείκτης, μέσος, και μισός παράμεσος) και την κίνηση του αντίχειρα (νευρώνει τους μύες της βάσης του αντίχειρα). Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενός σωλήνας στον καρπό τα τοιχώματα του οποίου αποτελούνται από τα μικρά οστάρια του καρπού και έναν ισχυρό σύνδεσμο, τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχονται το μέσο νεύρο και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων. Ο εγκάρσιος σύνδεσμος δρα ως υπομόχλιο των καμπτηρών  τενόντων.

Αν και δεν είναι πάντα γνωστοί οι λόγοι της αύξησης της πίεσης στο μέσου νεύρου, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης Σ.Κ.Σ.

Αυτοί είναι:

  • Το οικογενειακό ιστορικό
  • Η εγκυμοσύνη (Σ.Κ.Σ αναπτύσσουν έως και το 50% των εγκύων)
  • Οι τραυματισμοί του καρπού
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Η χρόνια, επαναλαμβανόμενη, κοπιώδης εργασία με τα χέρια (χειρώνακτες, δακτυλογράφοι, χρήστες PC, μουσικοί κ.ο.κ.

Πως διαγιγνώσκεται το Σ.Κ.Σ.;

Η διάγνωση του Σ.Κ.Σ. είναι καταρχήν κλινική αφού το ιστορικό, η κλινική εικόνα και η κλινική εξέταση αρκούν στον ορθοπαιδικό να θέσει τη διάγνωση. Το ηλεκτρομυογράφημα είναι η ειδική παρακλινική εξέταση που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Υπάρχει συντηρητική θεραπεία;

Σε κάποιες περιπτώσεις αρκούν απλά μέσα (ξεκούραση, νάρθηκες πηχεοκαρπικής, φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, έγχυση κορτικοστεροειδών ) για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα ειδικότερα όταν αυτά είναι ήπια ή το σύνδρομο αρχόμενο.

Στο Σ.Κ.Σ. της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ένα Σ.Κ.Σ.;

Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με απλά θεραπευτικά μέσα ή όταν το σύνδρομο είναι αρκετά προχωρημένο (έχει αρχίσει να εγκαθίσταται μυϊκή ατροφία και αδυναμία) και υπάρχει πλέον η κίνδυνος μόνιμης νευρολογικής βλάβης η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη επιλογή.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου λίγη ώρα μετά από αυτή. Η επέμβαση συνίσταται στην διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου και στην απελευθέρωση του μέσου νεύρου. Τα περισσότερα συμπτώματα (αιμωδίες, πόνος) υφίονται άμεσα ενώ η μυϊκή ατροφία και η μυϊκή αδυναμία αποκαθίστανται σταδιακά τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση.

Τρεις είναι οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται

  • Η κλασσική ανοιχτή τεχνική. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το ότι γίνεται με άμεση όραση και για αυτό ενδείκνυται σε επιπλεγμένες περιπτώσεις ή σε επανάληψη της επέμβασης. Το μειονέκτημα είναι η πιο αργή σε σχέση με τις άλλες τεχνικές αποκατάσταση.
  • Η ανοιχτή τεχνική περιορισμένης επεμβατικότητας (mini open). Η τομή είναι μικρότερη και χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η ταχύτερη κινητοποίηση και επιστροφή του ασθενούς στις προηγούμενες του δραστηριότητες.
  • Η ενδοσκοπική τεχνική. Χρησιμοποιείται ειδικό ενδοσκόπιο-κάμερα συνδεδεμένο με τηλεόραση το οποίο εισέρχεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα και ειδικό ενδοσκοπικό μαχαιρίδιο για τη διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου. Η τομή είναι ακόμα μικρότερη και η αποκατάσταση ακόμα ταχύτερη.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ίδια και για τις τρεις τεχνικές. Μετά την επέμβαση μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί για λίγες ημέρες νάρθηκας πηχεοκαρπικής ή και να γίνει φυσικοθεραπεία. 

ORTHOPAIDIMITRIOU

Ευάγγελος Ι. Δημητρίου MD, MSc

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ενηλίκων και Παίδων

Επικοινωνία

Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια Λεβέντη 1-3, Αλιβέρι

Τηλ: 210 80 33 014

Κιν: 697 24 48 943

info@orthopaidimitriou.gr

Ωράριο λειτουργίας

Ιατρείο Μελισσίων

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 16:00 – 21:00

Ιατρείο Αλιβερίου

Δευτέρα, Πέμπτη: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30