Ασφαλής μετακίνηση παιδιών με αυτοκίνητο

Τα συστήματα συγκράτησης (παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, ζώνες ασφαλείας) έχουν συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του αριθμού των θανατηφόρων και αυτών με σοβαρούς τραυματισμούς τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται παιδιά. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι διάστημα 1975-2004  οι ζώνες ασφαλείας έσωσαν στις ΗΠΑ 195.383 επιβάτες αυτοκινήτων, 7472 εκ των οποίων ήταν παιδιά. Το 2004 οι ζώνες ασφαλείας έσωσαν 15.434 επιβάτες, 451 εκ των οποίων ήταν παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Το 2004, 7.810 παιδιά ηλικίας έως και 14 ετών ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Τα μισά από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ή δεν φορούσαν ζώνη ή  δεν καθόντουσαν στο ειδικό κάθισμα.

Η χρήση ειδικών παιδικών καθισμάτων και ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική στην Ε.Ε. με οδηγία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2003 και ετέθη σε ισχύ το Μάη του 2006. Η υποχρεωτική χρήση αφενός και η ολοένα και αυξανόμενη συμμόρφωση των επιβατών αφετέρου έχει σαν συνέπεια τη σημαντική μείωση των θανάτων αλλά και των σοβαρών τραυματισμών παιδιών τα τελευταία χρόνια.

Ποιο είναι όμως το κατάλληλο μέσο συγκράτησης ανάλογα με το βάρος και με το ύψος του παιδιού;

  • Βρέφη που ζυγίζουν λιγότερο από 9kgr πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα για βρέφη το οποίο κοιτάζει προς τα πίσω. Αν αυτό τοποθετείται στη θέση του συνοδηγού θα πρέπει να απενεργοποιείται ο αερόσακος εφόσον υπάρχει.
ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο ορθοπαιδικός
  • Νήπια που ζυγίζουν 9-18 kgr πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα για νήπια που κοιτάζει προς τα εμπρός.
ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο ορθοπαιδικός δημητρίου
  • Παιδιά που ζυγίζουν 18-27 Kgr πρέπει να κάθονται σε ανυψωτικά καθίσματος (με ή χωρίς πλάτη) και να φορούν ζώνη ασφαλείας. Ο ρόλος του ανυψωτικού είναι να ανυψώνει τη θέση του παιδιού τόσο όσο χρειάζεται ώστε να εφαρμόζει η ζώνη ασφαλείας σωστά στον ώμο του παιδιού (η ζώνη πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον ώμο και όχι με το λαιμό ή το πρόσωπο).
ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο
ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο δημητρίου
  • Παιδιά που ζυγίζουν περισσότερο από 27 kgr μπορούν να κάτσουν στο κάθισμα του αυτοκινήτου και να χρησιμοποιήσουν κανονικά τη ζώνη η ασφαλείας χωρίς τη χρήση κάποιου ειδικού βοηθήματος. Προϋπόθεση είναι να εφαρμόζει η ζώνη ασφαλείας σωστά στον ώμο του παιδιού.
  • Παιδιά με ύψος μεγαλύτερο των 120εκ μπορούν να κάτσουν στο κάθισμα του αυτοκινήτου και να χρησιμοποιήσουν κανονικά τη ζώνη ασφαλείας  χωρίς τη χρήση κάποιου ειδικού βοηθήματος
ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο asfalhs metakinhsh
  • Σωστή χρήση της ζώνης ασφαλείας γίνεται όταν το πάνω τμήμα της ακουμπά στον ώμο και όχι στο λαιμό ή το πρόσωπο και το κάτω τμήμα της  ακουμπά στη λεκάνη και όχι στην κοιλιά του παιδιού  (ισχύει και για τους ενήλικες).
ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο δημητρίου ευάγγελος
  • Τέλος, τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα πρέπει να κάθονται στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου.

ORTHOPAIDIMITRIOU

Ευάγγελος Ι. Δημητρίου MD, MSc

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ενηλίκων και Παίδων

Επικοινωνία

Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια Λεβέντη 1-3, Αλιβέρι

Τηλ: 210 80 33 014

Κιν: 697 24 48 943

info@orthopaidimitriou.gr

Ωράριο λειτουργίας

Ιατρείο Μελισσίων

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 16:00 – 21:00

Ιατρείο Αλιβερίου

Δευτέρα, Πέμπτη: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30