Αυτόνομα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια

 

Έγχυση ενέσιμων αυτόλογων ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων (PRP) για τη θεραπεία κοινών ορθοπαιδικών παθήσεων

Η έγχυση ενέσιμων αυτόλογων ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων (PRP) είναι μια νέα, επαναστατική, μη επεμβατική και πολλά υποσχόμενη θεραπεία που χρησιμοποιείται για ορισμένες κοινές ορθοπαιδικές παθήσεις όπως χρόνιες τραυματικές ή εκφυλιστικές βλάβες τενόντων, μυών συνδέσμων και χόνδρου. Η ενέσιμη θεραπεία PRP είναι στην ουσία έγχυση μεγάλου αριθμού αιμοπεταλίων, που λαμβάνονται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, στην περιοχή της βλάβης. Τα αιμοπετάλια περιέχουν αυξητικούς παράγοντες που πυροδοτούν και συμμετέχουν στη διαδικασία επούλωσης των βλαβών.
Τι PRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των:

  • Τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου του ώμου (τένοντας του υπερακανθίου)
  • Μερική ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου (τένοντας του υπερακανθίου)
  • Έσω και έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow, golfer elbow)
  • Τενοντίτιδα του αντίχειρα (De Quervain)
  • Θλάση μυών
  • Τροχαντηρίτιδα
  • Τενοντίτιδα του επιγονατιδικού (jumper’s knee)
  • Τενοντίτιδα του Αχιλλείου
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
  • Άκανθα πτέρνας

Το PRP λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή. Συγκεκριμένα λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος από μια φλέβα του βραχίονα του ασθενούς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται αιμοληψία για εξετάσεις. Το αίμα τοποθετείται σε ειδικό μηχάνημα (φυγόκεντρος) στο οποίο γίνεται διαχωρισμός των κυττάρων του αίματος.

Το τελικό προϊόν (PRP) περιέχει αιμοπετάλια σε υψηλή συγκέντρωση.

Στη συνέχεια το PRP ενίεται στην περιοχή της βλάβης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να προστεθεί ένα “μέσο ενεργοποίησης” όπως θρομβίνη ή χλωριούχο ασβέστιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί μία έγχυση, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερες εγχύσεις.

Η έγχυση ενέσιμων αυτόλογων ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που οδηγεί σε ύφεση του πόνου και επούλωση της βλάβης. Πρόκειται για μέθοδο ασφαλή χωρίς επιπλοκές ή παρενέργειες. Αντενδείκνυται σε άτομα με αιμορραγική διάθεση, σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, όταν υπάρχει ενεργός λοίμωξη, σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και σε εγκύους.

Οι ενέσεις PRP μπορούν να γίνουν στο ιατρείο. Η διαδικασία διαρκεί συνολικά περίπου 30 λεπτά (αιμοληψία, φυγοκέντρηση του αίματος και ένεση PRP). Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στην εργασία του και στις περισσότερες δραστηριότητες του.

 

Ευάγγελος Ι. Δημητρίου

Χειρούργος Ορθοπαιδικός

ORTHOPAIDIMITRIOU

Ευάγγελος Ι. Δημητρίου MD, MSc

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ενηλίκων και Παίδων

Επικοινωνία

Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια Λεβέντη 1-3, Αλιβέρι

Τηλ: 210 80 33 014

Κιν: 697 24 48 943

info@orthopaidimitriou.gr

Ωράριο λειτουργίας

Ιατρείο Μελισσίων

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 16:00 – 21:00

Ιατρείο Αλιβερίου

Δευτέρα, Πέμπτη: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30