Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ);

Ο πρόσθιος χιαστός μαζί με τον οπίσθιο χιαστό και τους πλάγιους συνδέσμους είναι υπεύθυνοι για τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος. Ο ΠΧΣ βρίσκεται στο εσωτερικό του γόνατος, φέρεται λοξά συνδέοντας το κάτω-έξω τμήμα του μηριαίου με το άνω-έσω τμήμα της κνήμης συμβάλλοντας (μαζί με τον ΟΧΣ) στην προσθιοπίσθια σταθερότητα του γόνατος

ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο ορθοπαιδικός

Πως σπάει ο ΠΧΣ;

Η ρήξη του ΠΧΣ συμβαίνει συχνότερα σε αθλητές υψηλών επιδόσεων κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας και είναι συνήθως αποτέλεσμα στροφικής κάκωσης (απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο λυγισμένο και το πόδι κολλημένο στο έδαφος), μπορεί όμως να συμβεί στον οποιοδήποτε ακόμα και εκτός αθλητικών δραστηριοτήτων.

ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο ορθοπαιδικός δημητρίου

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό (μηχανισμός κάκωσης), την κλινική εξέταση (αστάθεια γόνατος) και τη μαγνητική τομογραφία. Η μαγνητική τομογραφία είναι εξέταση εκλογής και αποκαλύπτει αν η ρήξη είναι πλήρης ή μερική και αν υπάρχουν συνοδές βλάβες όπως ρήξη και άλλων συνδέσμων, ρήξη μηνίσκου, οστικό οίδημα, οστεοχόνδρινες βλάβες.

ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο
ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο δημητρίου

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητας του, το υποκειμενικό αίσθημα αστάθειας, από το αν η ρήξη είναι μερική ή πλήρης και από το αν υπάρχουν συνοδές βλάβες.
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική κυρίως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας και με χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας.
Η θεραπεία εκλογής είναι χειρουργική και συνίσταται στην αντικατάσταση του σπασμένου συνδέσμου με αυτομόσχευμα (μόσχευμα που λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή). Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά. Ακολουθεί περίοδος αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία. Ο ασθενής επανέρχεται σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα στους έξι μήνες.

ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο asfalhs metakinhsh
ασφαλής μετακίνηση παιδιών αυτοκίνητο δημητρίου ευάγγελος

ORTHOPAIDIMITRIOU

Ευάγγελος Ι. Δημητρίου MD, MSc

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ενηλίκων και Παίδων

Επικοινωνία

Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια Λεβέντη 1-3, Αλιβέρι

Τηλ: 210 80 33 014

Κιν: 697 24 48 943

info@orthopaidimitriou.gr

Ωράριο λειτουργίας

Ιατρείο Μελισσίων

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 16:00 – 21:00

Ιατρείο Αλιβερίου

Δευτέρα, Πέμπτη: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30