Σκολίωση

Σκολίωση

Σκολίωση  ονομάζουμε την πλάγια απόκλιση (κύρτωμα) και ταυτόχρονη  στροφή της σπονδυλικής στήλης  από τη μέση ανατομική θέση. Σύμφωνα με τον ορισμό της Scoliosis Research Society (SRS), σκολίωση είναι το μεγαλύτερο των 11° κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων.

 

Αίτια

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια (μηχανικά, μεταβολικά, νευρομυϊκά, αναπτυξιακά, γενετικά) αλλά συνήθως είναι άγνωστης αιτιολογίας και ονομάζεται ιδιοπαθής σκολίωση.

Με βάση την ηλικία εμφάνισης η ιδιοπαθής σκολίωση χωρίζεται σε τρεις τύπους:

  • γέννηση – 3 ετών: νηπιακή σκολίωση
  • 3 – 9 ετών: παιδική
  • 9 – 18: εφηβική (80% όλων των περιπτώσεων).

 

Εξέλιξη

Κατά την εφηβεία, δηλαδή κατά τη φάση της μέγιστης ανάπτυξης η οποία στα κορίτσια αρχίζει στην ηλικία των 11 και στα αγόρια στην ηλικία των 13 και διαρκεί και στα δύο φύλα μέχρι τα 18, αυξάνει ο κίνδυνος επιδείνωσης της ιδιοπαθούς σκολίωσης. Τα κορίτσια εμφανίζουν συχνότερα σκολίωση από τα αγόρια και μεγαλύτερη τάση επιδείνωσης του κυρτώματος, με αποτέλεσμα να απαιτείται συχνότερα θεραπεία στα κορίτσια παρά στα αγόρια.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης

Η σκολίωση συνήθως γίνεται αντιληπτή από τους γονείς ή τον παιδίατρο λόγω της αλλαγής της εμφάνισης της πλάτης του παιδιού. Το βασικό πρόβλημα στην διάγνωσή  και δεδομένου ότι η ιδιοπαθής νεανική σκολίωση είναι ασυμπτωματική είναι ότι γίνεται συχνά καθυστερημένα.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση (Adam’s test, ανισοϋψείς ώμοι, προπέτεια ωμοπλάτης, ύβος, ασυμμετρία λεκάνης κοκ) και με ακτινολογικό  έλεγχο.

 Στην ακτινογραφία πρέπει να περιέχεται ολόκληρη η σπονδυλική στήλη (full spine) και το άνω μέρος της λεκάνης από βαθμό της οστεοποίησης της οποίας, μπορεί κανείς να υπολογίσει αδρά το υπολειπόμενο της ανάπτυξης του παιδιού (Risser sign).

Η ακτινογραφία είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος μέτρησης αλλά και παρακολούθησης της εξέλιξης της σκολίωσης.

 

Θεραπεία

Είναι μεγάλη η  σημασία της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης καθώς και η σημασία της πρόληψης, κυρίως μέσω του μαζικού έλεγχου των μαθητικών πληθυσμών (school screening).

Η θεραπεία της σκολίωσης εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων όπως ο τύπος και το μέγεθος της σκολίωσης, ο βαθμός κύφωσης της σπονδυλικής  στήλης, η θέση του κυρτώματος, η ταχύτητα επιδείνωσης, ο βαθμός δυσκαμψίας

Σκολίωση μικρότερη των 20° αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φυσιοθεραπεία και άσκηση και τακτική παρακολούθηση (συνήθως κάθε έξι μήνες).  Σκολίωση μεγαλύτερη των 20°-25°  χρειάζεται πιο δραστική αντιμετώπιση.

Η συντηρητική αγωγή συνίσταται σε εφαρμογή κηδεμόνων με κύριο σκοπό την αναχαίτιση της επιδείνωσης και την διόρθωση του κυρτώματος. 

Αν παρά την συντηρητική αντιμετώπιση η σκολίωση εξακολουθεί να επιδεινώνεται ή είναι μεγαλύτερη των 40° η θεραπεία είναι χειρουργική.

ORTHOPAIDIMITRIOU

Ευάγγελος Ι. Δημητρίου MD, MSc

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ενηλίκων και Παίδων

Επικοινωνία

Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια Λεβέντη 1-3, Αλιβέρι

Τηλ: 210 80 33 014

Κιν: 697 24 48 943

info@orthopaidimitriou.gr

Ωράριο λειτουργίας

Ιατρείο Μελισσίων

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 16:00 – 21:00

Ιατρείο Αλιβερίου

Δευτέρα, Πέμπτη: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30